Máte radi klasické jedlá, ale zároveň sa chcete stravovať zdravšie ?
Hľadáte recepty do ktorých by ste pridali prírodné zložky a nestáli by Vás nič ?
Inšpirujte sa lúčnou stravou, bylinkami z lúky, ktoré nájdete a jednoducho ich pridáte do Vašich obľúbených jedál.
Dnes Vám prinášam cuketové pagáče so sedmokráskami, zároveň aj bez pšenice, lepku a mlieka.
Sedmokráska obyčajná:
დ podporuje trávenie, vylučovanie žlče, pravidelnú stolicu, prečisťuje tráviaci trakt,
დ pomáha v boji proti zápalom,
დ účinná pri liečbe kašlov a zahlienenia,
დ podporuje obranyschopnosť, chráni bunky pred voľnými radikálmi,
დ má močopudné účinky, odvodňuje a prečisťuje obličky, močové cesty a pečeň,
დ pomáha v liečbe kožných ochorení a kožných problémov.


ČAS PRÍPRAVY:
Celkovo cca 2 hodiny
1 hodina kysnutie
30 minút príprava
30 minút prekladanie
cca 20 minút pečenie
cca 40 porcií (podľa veľkosti)
SUROVINY:
Na kvások:
დ 100 ml rastlinného alebo klasického mlieka (napr. ryžového, ovseného alebo klasického kravského),
დ 1/2 kocky droždia,
დ 1/2 lyžičky trstinového cukru (ak nie je súčasťou rastlinného mlieka)
Na cesto:
დ pol strednej cukety (cca 150 gramov)
დ 20 kvietkov sedmokrások
დ 2 lyžičky soli (prípadne viac podľa chuti)
დ 300 gramov bezlepkovej múky (v zložení kukuričnej, ryžovej múky, a ich škrobov, napr. Liana Bakery Mix na kysnuté cesto) alebo hladká špaldová múka,
დ 100 gramov rastlinnej alebo klasickej smotany,
დ 1 žĺtok.
Na potieranie cesta:
დ 1 väčšia cibuľa (cca 200 gramov),
დ 4 lyžice kvalitného olivového/ repkového oleja alebo ghee masla,
დ pol väčšej cukety (cca 150 gramov),
დ 1 lyžička soli,
დ 70 gramov kvalitného masla,
დ 1 vajíčko na potretie.
POSTUP PRÍPRAVY:
დ Z vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások, ktorý necháme 10 minúť odstáť.
Prajem Vám dobrú chuť a príjemne strávené chvíle



