pagáče, cuketové pagáče, pagáče s rastlinami, pagáče s bylinkami, pagáče bez múky, pagáče bez lepku, pagáče bez laktózy, pagáče bez mlieka, pagáče bez smotany, lúčna strava, strava z lúky

Cuketové pagáče so sedmokráskami

Máte radi klasické jedlá, ale zároveň sa chcete stravovať zdravšie ?

Hľadáte recepty do ktorých by ste pridali prírodné zložky a nestáli by Vás nič ? 

Inšpirujte sa lúčnou stravou, bylinkami z lúky, ktoré nájdete a jednoducho ich pridáte do Vašich obľúbených jedál.

Dnes Vám prinášam cuketové pagáče so sedmokráskami, zároveň aj bez pšenice, lepku a mlieka.

Sedmokráska obyčajná:

podporuje trávenie, vylučovanie žlče, pravidelnú stolicu, prečisťuje tráviaci trakt,

pomáha v boji proti zápalom,

účinná pri liečbe kašlov a zahlienenia,

podporuje obranyschopnosť, chráni bunky pred voľnými radikálmi, 

má močopudné účinky, odvodňuje a prečisťuje obličky, močové cesty a pečeň,

pomáha v liečbe kožných ochorení a kožných problémov.

jedlo so sedmokráskami, lúčna strava, strava z lúky, pagáče, cuketové pagáče, pagáče s rastlinami, pagáče s bylinkami, pagáče bez múky, pagáče bez lepku, pagáče bez laktózy, pagáče bez mlieka, pagáče bez smotany, lúčna strava, strava z lúky

ČAS PRÍPRAVY:

Celkovo cca 2 hodiny
1 hodina kysnutie
30 minút príprava
30 minút prekladanie
cca 20 minút pečenie
cca 40 porcií (podľa veľkosti)

SUROVINY:

Na kvások:
  100 ml rastlinného alebo klasického mlieka (napr. ryžového, ovseného alebo klasického kravského),
დ  1/2 kocky  droždia,
დ  1/2 lyžičky trstinového cukru (ak nie je súčasťou rastlinného mlieka)

Na cesto:
დ  pol strednej cukety (cca 150 gramov)
დ  20 kvietkov sedmokrások
დ  2 lyžičky soli (prípadne viac podľa chuti)
დ  300 gramov bezlepkovej múky (v zložení kukuričnej, ryžovej múky, a ich škrobov,  napr. Liana Bakery Mix na kysnuté cesto) alebo  hladká špaldová múka,
დ  100 gramov rastlinnej alebo klasickej smotany,
დ  1 žĺtok.

Na potieranie cesta:
დ 
1 väčšia cibuľa (cca 200 gramov),
დ  4 lyžice kvalitného olivového/ repkového oleja alebo ghee masla,
დ  pol väčšej cukety (cca 150 gramov),
დ  1 lyžička soli,
დ  70 gramov kvalitného masla,

დ  1  vajíčko na potretie.

POSTUP PRÍPRAVY:

დ 
Z vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások, ktorý necháme 10 minúť odstáť.

დ  Cuketu nastrúhame na  strúhadle alebo jemne rozmixujeme, necháme 15 minút odstáť, aby pustila šťavu.
 
დ  Do misky vysypeme múku, pridáme smotanu, žĺtok, soľ a cuketu, ktorú zbavíme vody.
 
დ  Pridáme kvások a vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.
 
 Medzitým si pripravíme zmes na potieranie cesta. Cibuľu nakrájame nadrobno a opečieme na olivovom/repkovom oleji a osolíme.
 
დ  Cuketu nastrúhame alebo rozmixujeme, osolíme a necháme odstáť.
 
დ  Keď je cibuľa opečená, odstavíme ju zo zdroja tepla a pridáme nastrúhanú cuketu zbavenú vody. Premiešame, pridáme rozpustíme maslo, prípadne dochutíme. Zmes  necháme vychladnúť.
 
დ  Keď je cesto vykysnuté, vyklopíme ho na dobre pomúčenú dosku a  chvíľu miesime.
 
დ  Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a potrieme vrch tretinou cibuľovej zmesi.
 
დ  Cesto potom poskladáme ako obálku a necháme 10 minút odpočívať.
 
დ  Tento postup opakujeme ešte dvakrát, čiže cesto sa prekladá celkovo trikrát.
 
დ  Keď je cesto poprekladané, rozvaľkáme ho na hrúbku cca 2 cm a formičkou vykrajujeme pagáče, ktoré ukladáme na plech,  vystlaným papierom na pečenie.
 
დ  Nakoniec pagáče potrieme vyšľahaným vajíčkom a posypeme rascou, semienkami alebo podľa chuti.
 
დ  Vložíme do vyhriatej rúry na 190°C a pečieme cca 25 minút.

Prajem Vám dobrú chuť a príjemne strávené chvíle 💗

jedlo so sedmokráskami, lúčna strava, strava z lúky, pagáče, cuketové pagáče, pagáče s rastlinami, pagáče s bylinkami, pagáče bez múky, pagáče bez lepku, pagáče bez laktózy, pagáče bez mlieka, pagáče bez smotany, lúčna strava, strava z lúky

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *