Hamburgerové žemle z ryžovej múky
Na čo je vhodná múka z ryže ? Má:
♡ nízky obsah kalórií,
♡ vysoký obsah vlákniny,
♡ ľahko stráviteľný,
♡ výborná pri diétách,
♡ vysoký obsah bielkovín,
♡ obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín D, vitamín E, železo, horčík, vápnik.
Ak chcete celý burger ľahko stráviteľný, odporúčam mäsové burgre napr. z morčacieho mäska, majonézu bez smotany (tzv.majolenku), a obľúbenú zeleninu.
POTREBUJEME (na 5 žemlí):
♡ 1 deci teplé ho mlieka (pre ľahšie trávenie používam rastlinné),
♡ 1 lyžica med alebo trstinový cukor,
♡ 20 g droždia,
♡ 300 gramov múky (ryžová s vlákninou psylium a kukuričným škrobom, napr. značka Liana),
♡ 25 g rozpusteného masla,
♡ 1 vajíčko,
♡ 1 lyžička soli,
♡ 1 deci vody.
Na potretie:
♡ 1 vajíčko
Na posypanie:
♡ napr. ľanové semienka
POSTUP PRÍPRAVY:
- Suroviny na kvások (teplé mlieko, med/cukor a droždie) zmiešame a necháme 15 minút nakysnúť.
- Medzitým si pripravíme suroviny. Pridáme kvások a vypracujeme kompaktné cesto. Prikryjeme fóliou a necháme na teplom mieste 60 minút.
- Cesto rozdelíme na 5 častí a vypracujeme žemľu. Prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme napr. ľanovými semienkami.
- Na dno rúry vložíme plech na záparu a vyhrejeme na 210°C. Do vyhriatej rúry dáme plech so žemľami a na plech na záparu nalejeme vriacu vodu. Pečieme 10 minút. Potom teplotu znížime na 180°C a dopečieme 20 minút.

