cviklový chlebík bez múky, chlieb bez lepku, zdravý chlieb, nízkokalorický chlieb, recepty

Cviklový chlieb bez múky

cviklový chlebík bez múky, chlieb bez lepku, zdravý chlieb, nízkokalorický chlieb, recepty

AKÁ STRAVA, TAKÉ TELO… TAKÁ MYSEĽ. Strava dokáže z dlhodobého hľadiska meniť aj pohodu a emócie človeka.
Preto je aj Vaše telo výsledkom, nie príčinou.

Dnes Vám prinášam recept na výborný cviklový chlieb bez múky. Chcete byť zdravší, vitálnejší a chcete mať lepšiu imunitu ? Skúste Vaše telo posilniť aj stravou. Tento chlebík je pripravený s KRÁĽOVNOU „ZAZIMOVANEJ“ ZELENINY ☺

POTREBUJEME:

  300 gram uvarenej cvikle,

  500 gramov ryžovej bezlepkovej múky (môžete použiť bezlepkovú zmes na chlieb – Liana, ak nechcete bezlepkový chlieb, môžete použiť špaldovú chlebovú múku),

  1 menšia lyžica soli (cca 15 gramov),

  2 polievkové lyžice olivového oleja,

  2 deci vlažnej vody,

  40 gramov droždia,

  ½ polievkovej lyžice medu, agávového sirupu alebo lyžičku trstinového cukru,

  1 veľká hrsť vlašských orechov (prípadne mandlí),

Z tejto zmesi pripravíme približne 1 kg hotového chlebíka.

POSTUP PRÍPRAVY:

  1. Cviklu uvaríme vcelku, približne pol hodinu, závisí od veľkosti.  Uvarenú cviklu zistíme podľa toho, či je mäkká. Variť dajte približne 330 gram, varom stratí trochu na váhe a my potrebujeme 300 gramov hotového pyré. Keď sa cvikla uvarí, vodu zlejeme, cviklu ošúpeme a rozmixujeme na pyré (kašu). Medzitým orechy pomelieme alebo rozmixujeme vhodným mixérom na múku.
  1. Vo vlažnej vode rozmrvíme droždie, pridáme med (prípadne agávový sirup alebo trstinový cukor) a zamiešame. Do misky vysypeme pol kila múky, pridáme soľ a zamiešame. Pridáme pyré z cvikly, olivový olej, pomleté orechy, vodu s kvasnicami a vymiešame. Prikryjeme utierkou a necháme hodinu vykysnúť.
  1. Nádobu v ktorej budeme chlieb piecť vymastíme (maslom alebo trochou oleja,  a pomúčime múkou. Chlieb je možné piecť v rôznych nádobách, napr. z janského skla ale napr. aj vo forme tzv. srnčieho chrbáta a získame menšie kúsky chlebíka. Cesto natlačíme do formy, pofrkáme vodou, posypeme napríklad ľanovými, alebo inými obľúbenými semiačkami a dáme piecť na 40 min alebo pokým nezozlátne.
  1. Chlebík pečieme na 190 stupňov približne 40 minút (podľa typu rúry) pokiaľ chlieb nezozlátne.

  2. Upečený chlebík vyklopíme z formy a dáme ho vychladnúť. Chlebík nekrájame až do úplného vychladnutia.

    Prajem Vám dobrú chuť a príjemne strávené chvíle 💗

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *