Byť zdravý je komplex mnohých faktorov, medzi ktoré patrí samozrejme strava. Jedno jedlo Vás síce neotrávi, ani neuzdraví, ale návyky a zlozvyky áno. Jedlo, ktoré jete je najsilnejší a najbezpečnejší liek alebo najpomalšia forma jedu. Preto mám pre Vás typ na rýchlu a výživnú netradičnú polievku, prirodzene a zdravo zelenú
Túto polievku som pomenovala podľa toho, že špenát má mnoho zdravotných účinkov. Zelenú farbu špenátu vytvára rastlinný chlorofyl.
Špenát má mnoho špeciálnych a unikátnych účinkov na zdravie, medzi ktoré patrí napríklad:
- znižuje zápal (v špenáte sa nachádza mnoho protizápalových zlúčenín. Špenát je jednou z najsilnejších zelenín, pokiaľ ide o zníženie zápalu v celom tele),
- upokojuje nervy a posilňuje mozog,
- pomáha udržiavať zdravý krvný tlak,
- posilňuje srdce,
- aktivizuje tvorbu kostí a spevňuje zuby (je zdrojom vitamínu K, ktorí pôsobí priaznivo s vápnikom a vedie k mineralizácii kostí. Obsahuje ďalšie minerály ako napríklad mangán, meď, horčík, zinok a fosfor, ktoré pomáhajú pri budovaní kostí, zabraňuje vzniku a rozvoji osteoporózy. Tieto minerály sú tiež dôležité pre udržanie zdravých a pevných zubov a nechtov).
- pomáha v boji proti rakovine (špenát sa skladá z rôznych dôležitých zložiek, ktoré sú sľubné pri prevencii rôznych druhov rakoviny),
- chráni pokožku (rôzne fytonutrienty a pigmenty v špenáte chránia pokožku pred škodlivými slnečnými lúčmi, vrátane UV žiarenia),
- podporuje rast detí ("Pepek námorník" je známy svojou posadnutosťou špenátom. Karikatúra bola zámerne zameraná na presviedčanie detí, aby jedli špenát a získali silu. Deti majú byť kŕmené špenátom, ktorý im dodá bielkoviny, vitamíny, minerály a fytonutrienty. Tieto živiny majú za následok primeraný vývoj v ich základných štádiách rastu.).
Uvedené množstvo je pre 5 väčších porcií hustej krémovej polievky bez zahusťovania. Čas prípravy je približne 20 minút.
POTREBUJEME:
დ 1 žltá cibuľa,
დ 1 šalotka,
დ 3 strúčiky cesnaku,
დ 2 lyžice masla (alebo olivový olej),
დ 1 väčšia brokolica,
დ 10 väčších hrstí čerstvého špenátu (približne 250 gramov, prípadne použite čerstvý špenát),
დ 1 – 1,2 litra vývaru alebo vody (ak použijete vody, pridajte 3 kocky zeleninového bujónu bez éčok),
დ menšia hrsť petržlenovej vňate,
დ bazalka (podľa chuti),
დ oregano (podľa chuti),
დ čierne korenie a soľ (podľa chuti).
Ozdobiť môžete klíčkami, tekvicovými semienkami, tekvicovým olejom, lístkami čerstvého špenátu, bezlepkovou alebo inou – pre Vás vhodnou bagetkou alebo krutónmi.
POSTUP PRÍPRAVY
დ Cibuľu, šalotku a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno a na masle alebo oleji orestujeme a osolíme podľa chuti.
დ Brokolicu aj špenát umyjeme. Brokolicu rozdelíme na malé časti.
დ K restovanej cibuli pridáme brokolicu, minútku orestujeme, zalejeme vodou alebo vývarom a varíme cca 3 minúty. Ak pridávate len vodu, odporúčam pridať zeleninový bujón bez éčok a polievku osoliť podľa chuti. Ochutíme korením, bazalkou a oregánom.
დ Pridáme špenát, petržlenovú vňať a varíme ďalších 3-5 minút na miernom ohni.
დ Celú polievku premiestnime do mixéra a rozmixujeme dohladka. Alebo polievku rozmixujeme v hrnci tyčovým mixérom.
დ Podávame napríklad so semienkami, klíčkami, tekvicovým olejom, bezlepkovými alebo inými krutónmi.
Prajem Vám dobrú chuť a príjemne strávené chvíle
Pomáham všetkým tým, ktorí chcú mať zdravý, spokojný, plnohodnotný život, bez zbytočných liekov, bolesti a chcú byť slobodní od chorôb.
Inšpirujem ľudí znovu získať a udržať si zdravie, spoznať skutočnú príčinu svojich chorôb a odstrániť ich spôsobom bez negatívnych vedľajších účinkov.
Môj príbeh si prečítajte tu.https://www.zdravievzivote.sk/moj-pribeh/