

AKÁ STRAVA, TAKÉ TELO… TAKÁ MYSEĽ. Strava dokáže z dlhodobého hľadiska meniť aj pohodu a emócie človeka.
Preto je aj Vaše telo výsledkom, nie príčinou.
Dnes Vám prinášam recept na výborný cviklový chlieb bez múky. Chcete byť zdravší, vitálnejší a chcete mať lepšiu imunitu ? Skúste Vaše telo posilniť aj stravou. Tento chlebík je pripravený s KRÁĽOVNOU „ZAZIMOVANEJ“ ZELENINY ☺
POTREBUJEME:
დ 300 gram uvarenej cvikle,
დ 500 gramov ryžovej bezlepkovej múky (môžete použiť bezlepkovú zmes na chlieb – Liana, ak nechcete bezlepkový chlieb, môžete použiť špaldovú chlebovú múku),
დ 1 menšia lyžica soli (cca 15 gramov),
დ 2 polievkové lyžice olivového oleja,
დ 2 deci vlažnej vody,
დ 40 gramov droždia,
დ ½ polievkovej lyžice medu, agávového sirupu alebo lyžičku trstinového cukru,
დ 1 veľká hrsť vlašských orechov (prípadne mandlí),
Z tejto zmesi pripravíme približne 1 kg hotového chlebíka.
POSTUP PRÍPRAVY:
- Cviklu uvaríme vcelku, približne pol hodinu, závisí od veľkosti. Uvarenú cviklu zistíme podľa toho, či je mäkká. Variť dajte približne 330 gram, varom stratí trochu na váhe a my potrebujeme 300 gramov hotového pyré. Keď sa cvikla uvarí, vodu zlejeme, cviklu ošúpeme a rozmixujeme na pyré (kašu). Medzitým orechy pomelieme alebo rozmixujeme vhodným mixérom na múku.
- Vo vlažnej vode rozmrvíme droždie, pridáme med (prípadne agávový sirup alebo trstinový cukor) a zamiešame. Do misky vysypeme pol kila múky, pridáme soľ a zamiešame. Pridáme pyré z cvikly, olivový olej, pomleté orechy, vodu s kvasnicami a vymiešame. Prikryjeme utierkou a necháme hodinu vykysnúť.
- Nádobu v ktorej budeme chlieb piecť vymastíme (maslom alebo trochou oleja, a pomúčime múkou. Chlieb je možné piecť v rôznych nádobách, napr. z janského skla ale napr. aj vo forme tzv. srnčieho chrbáta a získame menšie kúsky chlebíka. Cesto natlačíme do formy, pofrkáme vodou, posypeme napríklad ľanovými, alebo inými obľúbenými semiačkami a dáme piecť na 40 min alebo pokým nezozlátne.
- Chlebík pečieme na 190 stupňov približne 40 minút (podľa typu rúry) pokiaľ chlieb nezozlátne.
- Upečený chlebík vyklopíme z formy a dáme ho vychladnúť. Chlebík nekrájame až do úplného vychladnutia.
Prajem Vám dobrú chuť a príjemne strávené chvíle 💗

