L-arginín, L-cysteín, L-ornithín, methionín a L-karnitín sú aminokyseliny, ktoré sú nenahraditeľné napríklad pri ochrane a aj záchrane pečene.
Ich účinky sú mnohostranné:
- pomáhajú pečeni plniť ich normálnu funkciu a majú za úlohu premeniť mastné kyseliny na energiu, zmierňujú príznaky cirhózy a stukovatení pečene (steatózy),
- podieľajú sa na protizápalových mechanizmoch,
- povzbudzujú syntézu bielkovín a pohlavných buniek (ktoré sú okrem rozmnožovania potrebné pre rast, tvorbu hormónov a enzýmov a bráni rozpadu bielkovín),
- podporuje vylučovanie rastového hormónu a inzuliínu,
- upravujú látkovú výmenu,
- stimulujú tvorbu a vylučovanie látok rozširujúcich cievy,
- podporujú funkciu imunitného systému
- povzbudzujú mozgovú činnosť,
- podporujú rast svalov a regeneráciu kostí a tkanív.
Pre normálnu funkciu pečene je potrebný chróm, ktorý pôsobí ako spalovač tukov, a selén, ktorý je antioxidantom.
Ostropestrec mariánsky (Silybum marianum) je liečivá rastlina, ktorá výborne doplňuje vyššie uvedené účinky aminokyselín a ďalších látok.
Ostropestrec mariánsky podporuje zdravie pečene, prispieva k detoxikácii pečene, pomáha chrániť pečeňové bunky pred oxidačným stresom, pomáha aj podporovať trávenie a čistenie tela.
Posilňuje imunitný systém, hlavne pri ťažkých operáciách, priaznivo pôsobí pri cukrovke, alergiách a komplikáciách chorôb žlčníka. Všetky tieto látky priaznivo pôsobia nielen na pečeň, ale pozitívne ovplyvňujú celý organizmus, hlavne vtedy, keď sa k nim pridá vitamín C. Ten zabraňuje oxidácii ostatných látok


Najlepšie by bolo z nášho okolia vylúčiť všetky škodlivé látky pre pečeň, ale to je v súčasnej dobe nemožné (napr. kvalitou ovzdušia, vody, látok v pracích, umývacích prostriedkoch….) Zostáva nám preto len možnosť pokúsiť sa zmierniť ich škodlivé účinky a podporiť očistnú funkciu pečene.
Do tohoto procesu môžeme zapojiť všetky vyššie uvedené látky, ktoré pečeni poskytujú KOMPLEXNÚ OCHRANU.
Predstavuje pomoc aj pre tých, ktoré užívajú lieky, konzumujú zvýšené množstvo alkoholu, aktívne fajčia a v prípade ochorení a ťažkostí s pečeňou.


Zdroj o uvedených látkach: Nutritional Freedom Association

