Volné radikáli sú škodlivé látky, ktoré sa do organizmu dostávajú z vonkajšieho prostredia alebo vznikajú priamo v ňom. Napadajú bunky, reagujú s DNA bunkového jadra, výrazne znižujú obranyschopnosť organizmu a blokujú činnosť mnohých enzýmov.
Spôsobujú rôzne choroby od neškodného prechladnutia, cez rôzne alergie, akútne zápalové ochorenia až po chronické zápalové ochorenia a nádory. Všetko v našom organizme poškodzujú,ničia, pokiaľ im to selén dovolí, presnejšie pokiaľ nie je v organizme dostatočné množstvo selénu.


V dobe,keď boli objavené voľné radikáli, sa predpokladalo, že ľudia sú ich škodlivým účinkom vystavení „náhodne“, „nevyhnuteľne“.… Dnes je už však jasné, že to tak nie je – pred účinkami voľných radikálov sa môžeme účinne brániť pomocou antioxidantov.
Selén patrí k najdôležitejším z nich a v dnešnej dobe nášmu organizmu často chýba. Tento nedostatok je z dôvodu, že v mnohých častiach pôdy sa už nevyskytuje, a z tohoto dôvodu nie je možný jeho výskyt ani v bežných surovinách, ktoré sa pestujú v pôde (zelenina, obiloviny…), ale taktiež napríklad v orechoch.


Denná potreba selénu u dospelého človeka je 100 – 200 mcg (pozor mikrogram nie je miligram ☺)
Rôznymi výskumami sa preukázalo, že v oblastiach, kde pôda obsahuje dostatok selénu (a dostane sa stravou do organizmu) sa oveľa menej vyskytujú srdcovo-cievne choroby, ako je vysoký krvný tlak, predčasné zúženie a kôrnatenie ciev.
Súčasne je v týchto prípadoch aj menej alergických a reumatických ťažkostí, dokonca aj rakoviny, hlavne rakoviny pŕs.
Obsah selénu v pôde je na rôznych miestach zeme rozdielny a nerovnomerný – vďaka umelým hnojivám a kyslím dažďom, ktoré viažu tento prvok prítomný v pôde. Selén sa tak nedostane do potravinového reťazca, a tým ani do organizmu ľudí.


Na základe skutočnosti, že selén sa v pôde vyskytuje v zníženej miere a rôzne, dá sa konštatovať, že ani vyvážená strava z prírodných zdrojov organizmu ešte nezabezpečí dostatok selénu.
Pred niekoľkými rokmi sa už každý mohol v niektorých štátoch dať vyšetriť hladinu selénu v organizme. Je to napríklad aj v USA, kde je pôda chudobná na selén, dokonca sa tento prvok oficiálne pridáva do pitnej vody
Najdôležitejšie účinky selénu:
💚 podporuje odbúravanie škodlivých látok a ich odstránenie z organizmu,
💚 chráni organizmus pred účinkami jedovatých ťažkých kovov,
💚 eliminuje útoky voľných radikálov (antioxidačný účinok),
💚 podporuje transport vitamínov, hlavne vitamínu E, cez bunkovú membránu, má protizápalové vlastnosti (reuma, artritída),
💚 podporuje plodnosť (je nenahraditeľný pre zabezpečenie správne funkcie spermií),
💚 pomáha chrániť plod pred predčasným pôrodom,
💚 zlepšuje zrak, reguluje činnosť sietnice, zabraňuje vzniku šedého zákalu,
💚 má stimulačný vplyv na imunitnú sústavu (tvorba protilátok),
💚 chráni bunky proti útokom voľných radikálov, a tím plní dôležitú úlohu v anti-oxidačnej ochrane, prevencii rakoviny a jej liečbe,
💚 podporuje činnosť srdca, chráni proti infarktu,
💚 podporuje regeneráciu pečene.
Dnes je selén celosvetovo uznávaným biochemickým faktorom, známym a používaným k prevencii a liečbe mnohých ochorení.
Selén z prírodných zdrojov nájdete napríklad tu.
Zdroj informácií o selénu: Nutritional Freedom Association

