Jeseň a zima je ideálne obdobie na polievky. Tekvicová, strukovinová, vývar .. a vlastne všetky možné polievky, zoznam je snáď nekonečný. Neviem ako vy, ale my sme si obľúbili krémové sýte polievky, napríklad aj z pečenej zeleniny. Tá chuť je oveľa výraznejšia, ako keď zeleninu varíte vo vode, či vývare. Takto si môžete pripraviť polievku zo rôznych druhov zeleniny. Z tekvice, patizónu, brokolice, rôznej koreňovej zeleniny…
Chuti a fantázii sa medze nekladú. Príprava je jednoduchá, pretože všetko iba nakrájate, uložíte na plech a potom rozmixujete. Pečenú zeleninu môžete rozmixovať spolu s vývarom, ale úprimne, nie vždy máme doma vývar, všakže. Ja si občas pripravím silný vývar, ktorý si po malých množstvách zamrazím a postupne pridávam kam je treba. Ale ani takto pripravený vývar nemám vždy poruke. Pečenú zeleninu preto občas rozmixujem iba s vodou a o to výraznejšie dochutím koreninami. Aj takto pripravená polievka je perfišná.
Takže je len na Vás a na Vašich možnostiach či použijete vývar, kombináciu vývaru a vody alebo vodu. Ja najradšej kombinujem vývar s vodou. Či už voda alebo vývar, polievka z pečenej zeleniny je úžasná a vždy iná.
Ak pridáte menej vody alebo vývaru, môžete túto hustú konzistenciu použiť aj ako pesto a omáčku na svoje obľúbené cestoviny. Taktiež môžete túto zeleninku upiecť s mäsom na 1 plechu a máte hneď aj hlavné jedlo.


Na polievku z pečenej zeleniny POTREBUJEME:
დ 4 väčšie mrkvy,
დ 3 väčšie petržleny,
დ 2 žlté cibule,
დ 2 červené cibule,
დ 2 strúčiky cesnaku,
დ 1 väčšia maslová ,
დ 1 menšia maslová tekvica (môže byť aj iná).
დ 1 menší zeler,
დ vývar alebo voda,
დ soľ, čierne korenie, kurkuma, kari korenie (podľa chuti),
დ 3 lyžice olivového oleja.
Z tohto množstva dostaneme približne 2 litre hustej zeleninovej polievky.
POSTUP PRÍPRAVY:
1. Rúru si zapneme na 190°C.
2. Všetku zeleninu ošúpeme a nakrájame na podobne veľké kusy. Na uvedené množstvo budeme potrebovať 2 veľké plechy.
3. Zeleninu dáme na plech. Osolíme, pridáme kurkumu, kari korenie, pokvapkáme trochou olivového oleja a všetko spolu premiešame.
4. Pečieme 30-40 minút.
5. Po upečení si zeleninu premiestnime do mixéra spolu s vývarom alebo s kombináciou vody a vývaru. Rozmixujeme na krémovú konzistenciu.
6. Dochutiť môžeme muškátovým orieškom, prípadne pridáme ešte kurkumu, soľ, čierne a kari korenie.
Ak pridáte menej vody alebo vývaru, môžete túto hustú konzistenciu použiť aj ako pesto a omáčku na svoje obľúbené cestoviny. Taktiež môžete túto zeleninku upiecť s mäsom na 1 plechu a máte hneď aj hlavné jedlo.
Ozdobiť môžeme napr. kvapkami tekvicového oleja, tekvicovými semienkami a pod.
Prajem Vám dobrú chuť a príjemne strávené chvíle 💗

