Ťažká klasika NEKLASICKY ľahko
Pizza nemusí byť len mastné, ťažké a nezdravé jedlo. Práve naopak ! Stačí
jemne upraviť zloženie surovín, a môžete si dopriať výživný a zdravý
obed.
Výborné pre spokojné deti, aj vlastné svedomie
Ľahká na trávenie a pestrá pre oči. Konečne sa o zeleninu zaujímajú aj deti.
Ak chcete mať OPTIMÁLNE ZDRAVIE, VITALITU A PRODUKTIVITU je potrebné MINIMALIZOVAŤ ZÁPALY V ORGANIZME, vrátane tých skrytých. Preto pre zvýšenie energie a celkovú obnovu odporúčam lepok obmedziť, hlavne v dnešnej dobe modifikovanej pšenice, hoci téma lepok je veľmi kontroverzná.
Možností je naozaj veľa, dnes cesto v bezlepkovej verzii z ryžovej múky. Bez 3 bielych „jedov“ pre mnohých, bez bielej múky, bieleho cukru a krabicového kravského mlieka.
Niekedy však stačí zameniť niektoré ingrediencie a ty si pripravíš zdravšie varianty tvojich obľúbených jedál, nebudeš musieť mať výčitky a zároveň si pochutíš.


POTREBUJEME:
♡ 300 g ryžovej bezlepkovej múky (v zložení ryžová múka, psylium, kururičný a zemiakový škrob, napr. Liana),
♡ 200 ml vlažná voda,
♡ približne 15-20 gramov droždia,
♡ 1 kávová lyžička trstinového cukru,
♡ 1 lyžička soli,
♡ 6 polievkovýh lyžíc olivový olej.
Podľa chuti: paradajková zmes, cesnak, oregano, bazalka a obloženie
POSTUP:
- rozmrvené droždie zalejeme vlažnou vodou, pridáme trstinový cukor a rozmiešame.
- Po približne 10 – 15 minútach pridáme k múke a premiešame. Nakoniec pridáme olivový olej, premiešame mixérom s hnetacími metličkami alebo vymiesime rukami.
- Cesto odporúčam rukami priamo roztlačiť na plech. Takto sa s ním pracuje najlepšie. Môžete použiť papier na pečenie alebo na vymastite plech olivovým olejom. Dávka je na plech vo veľkosti približne 20×25 cm
- Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme podkysnúť pol hodinu – hodinu, v závislosti od izbovej teploty
- Po vykysnutí cesto potrieme olivovým olejom, podľa našich chutí môžeme potrieť paradajkovou zmesou, cesnakom, oregana.
- Upečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C, približne 5 – 10 minút (v závislosti od typu rúry). Vyberieme obložíme podľa chuti, fantázie a zapečieme.
Prajem Vám dobrú chuť a príjemne strávené chvíle 💗


2 thoughts on “Pizza inak”
Dobrý den,
kupuji hotovou rýžovou mouku, vy píšete, že se má přidat psylium a škroby…kolik tedy mouky, psylia, škrobů?
Dobrý deň Zuzana,
najviac sa mi na pizzu osvedčila „zmes“ ryžovej múky (značka Liana (bakery mix), kúpite napr. v tescu). Je to hotová zmes, v hlavnom zložení ryžová múka, nasleduje zemiakový a kukuričný škrob, kypriace látky a psyllium. Táto zmes nám chutí na pizzu najviac, naviac má dobré zloženie a neškodné kypriace látky. Nie je úplne reálne uviesť ináč pomery múky, škrobov… pretože každý výrobca – vrátane ryžovej múky má múku inú (iný druh ryže, iný druh mletia…).
Ak nechcete skúsiť Lianu, skúste nájsť vo Vašich osvedčených, bezlepkovú múku na kysnuté cesto.
Prajem Vám dobrú chuť a príjemne strávené chvíle ????