opekance, bobaľky, vianoce, bez múky, bez mlieka

Opekance (Bobaľky)

Na tieto opekance (bobaľky) bez klasickej múky POTREBUJEME:
(množstvo je na približne 6 porcií)

♡  600 gramov ryžovej múky s kukuričnou múkou, psylliom a zemiakovým škrobom (najlepšie skúsenosti mám s múkou Liana: Bakery mix s vlákninou, kúpite napr. v Tescu),

♡   500 ml voda,

♡   30 gramov droždia,
 
♡   2 lyžice kryštálového cukru (na kvások),

♡  100 gramov masla,

♡  100 gramov trstinového cukru (ak robíme opekance na sladko, ak na slano cukor vynecháme) 

♡  2  vajcia,

♡  lyžica soli – ak robíme opekance na slano.
 
POSTUP PRÍPRAVY:

1.     Kvások si pripravíme z vlažnej vody, droždia, cukru a necháme 10 minút vykysnúť.

2.    Cesto spracujeme z ryžovej múky (Liana Bakery mix) rozpusteného masla, vajíčkok, cukru – ak robíme opekance na sladko a nakoniec vylejeme kvások z droždia. Cesto necháme 40 minút nakysnúť.

3.    Cesto preložíme na pracovnú podložku potretú olejom. S naolejovanými rukami vytvarujeme guľku, alebo rôzne iné tvary  a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.     

4.     Pečieme na 180°C cca 20 minút do zlatista.
 
Opekance s makom na sladko:
Vychladnuté opekance dáme do misky, posypeme makom miešaným s cukrom, zalejeme horúcim rastlinným mliekom alebo vodou.
 
Opekance s kyslou kapustou na slano:
Vychladnuté opekance dáme do misky, zalejeme horúcou vodou tak, aby boli celé ponorené vo vode. Prikryjeme a necháme, aby troška nasiakli vodu. Následne vodu zlejeme. Medzitým opražíme na oleji alebo masle cibuľu s kyslou kapustu. Opekance zmiešame s opraženou kapustou a osolíme.

Opekance s bryndzou
Vychladnuté opekance dáme do misky, zalejeme horúcou vodou tak, aby boli celé ponorené na chvíľu vo vode.  Následne vodu zlejeme. Medzitým si rozpustíme maslo, polejeme opekance a zmiešame s bryndzou. 

Prajem Vám dobrú chuť a príjemne strávené chvíle 💗  💗  💗

 

Opekance (Bobaľky) s makom

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *