Máte chuť na niečo sladké a výnimočné, ale zároveň nechcete škodiť svojmu telu ?
Chcete si pochutnať bez výčitiek a zaťaženia organizmu ?
Veľká noc, Vianoce, ale aj ďalšie sviatky sú chvíle radosti, rodinnej pohody ale aj hojnosti. A práve v duchu hojnosti sa nesie aj receptúra tohto mimoriadne chutného „koláčika“, naviac ľahšie stráviteľného. Tento druh neobsahuje klasickú múku a mlieko, napriek tomu si môžete dopriať vianočnú štedrosť v podobne chuťového zážitku.
POTREBUJEME
Cesto:
❦600 gramov ryžovej múky s kukuričnou múkou, psylliom a zemiakovým škrobom (najlepšie skúsenosti pre tento štedrák mám s múkou Liana: Bakery mix s vlákninou),
❦ pol litra rastlinného mlieka (napr. mandľového, ovseného…),
1 balenie vanilkového cukru. (všetky prísady spolu prevaríme)
Maková plnka:
240 gramov mletého maku,
120 gramov trstinového cukru,
15 gramov masla,
180 ml mlieka,
1 vanilkový cukor,
trochu citrónovej kôry (všetky prísady spolu prevaríme)
Tvarohová plnka:
360 gramov tvarohu (môže byť aj rastlinný tvaroh),
90 gramov trstinového cukru,
80 gramov masla,
30 gramov hrozienok (môžu byť namočené v rume)
3 žĺtky,
sneh z 3 bielkov,
1 vanilkový cukor alebo vanilkovú pastu.
trochu citrónovej kôry. všetky prísady spolu premiešame)
Lekvárová plnka:
300 gramov kvalitného slivkového lekváru,
trochu citrónovej kôry.
Množstvo je uvedené na plech cca 30×25 cm. Je možné pripraviť aj na plech torty, v tom prípade použijeme 2/3 z uvedeného množstva na rozmer priemeru cca 28 cm.
POSTUP PRÍPRAVY
1. Do vlažného mlieka pridáme trstinový cukor, nadrobíme droždie a necháme kvások vykysnúť.
2. Medzitým v miske zmiešame mix ryžovej múky (napr. Liana Bakery Mix), cukor, rozpustené maslo, vajíčka a kvások z droždia. Všetko vymixujeme na hladké cesto, ktoré prikryjeme a necháme vykysnúť 30-45 minút.
3. Zatiaľ si pripravíme jednotlivé plnky. Každú plnku pripravíme v osobitnej miske zmiešaním uvedených surovín (prísady orechovej a makovej plnky prevaríme)
4. Cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí a rozvaľkáme na papieri na pečenie alebo silikónovej podložke na tenko.
5. Na prvú časť môžme použiť orechovú plnku, ďalej môžeme natrieť lekvárovú, makovú a tvarohovú plnku. Každú plnku preložíme ďalší tenkým cestom. Uložíme posledný plát cesta. Necháme ešte prikryté fóliou podkysnúť 20 minút.
6. Pred pečením potrieme povrch rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť na 180°C asi 35 minút jemne dozlastista Po upečení potrieme ešte horúci maslom a ozdobíme podľa fantázie. Krájame vychladnutý.
Na poskytovanie tých najlepších služieb používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť niektoré vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Na poskytovanie tých najlepších služieb používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť niektoré vlastnosti a funkcie.