Ak chcete mať OPTIMÁLNE ZDRAVIE, VITALITU A PRODUKTIVITU je potrebné MINIMALIZOVAŤ ZÁPALY V ORGANIZME, vrátane tých skrytých. Preto pre zvýšenie energie a celkovú obnovu odporúčame v spolupráci s rôznymi lekármi obmedziť lepok, hlavne v dnešnej dobe modifikovanej pšenice, hoci téma lepok je veľmi kontroverzná. Niekedy stačí vymeniť niektoré ingrediencie a môžeme si pripraviť zdravšie varianty obľúbených jedál, bez výčitiek a zároveň si pochutiť.
Možností je naozaj veľa, dnes Vám prinášam recept na domáce lístkové cesto v bezlepkovej verzii, ktoré je možné naplniť takmer čímkoľvek, čo máte radi (napríklad ovčím syrom s medvedím cesnakom, obľúbenou zeleninou, pestom, mäsom, rybou, na sladko, na tyčinky s bylinkami, pizza korením…
U nás je to jedno z rozmanitých jedál, ktoré u nás zje celá rodina, od najmenších po najstarších 😜


Na toto lístkové cesto som použila 3 druhy bezlepkových múk Liana, ktoré sú vhodnou kombináciou ryžovej múky, kukuričnej múky, vlákniny psylium, bambus a škrobov. Múky Liana môžete v súčasnosti kúpiť v rôznych obchodných reťazcoch (napr. tesco) alebo obchodoch so zdravou stravou, výživou.
SUROVINY NA 1. CESTO:
დ 250 gramov masla,
დ 100 gramov Bakery Mix Liana, obal vyzerá takto.
SUROVINY NA 2. CESTO:
დ 200 gramov Cake Mix Liana,
დ 100 gramov Universal Mix Liana
დ 1 vajce,
დ 2 žĺtky,
დ 2 lyžice kyslá smotana (môžete použiť aj rastlinnú),
დ 1 lyžica ocot (klasický, v prípade ľahšie stráviteľnej verzie môžete použiť napr. aj ryžový ocot),
დ 1/ 2 lyžičky soľ,
დ 150 mililitrov mlieka (môžete použiť aj rastlinné mlieko, napr. ovsené alebo ryžové).
POSTUP PRÍPRAVY:
დ Maslo nakrájame na kocky a zmiešame spolu s múkou Bakery mix. Cesto dôkladne vymiešame, zabalíme do potravinovej fólie a dáme na cca hodinu do chladničky.
დ Ručne vypracujeme druhé cesto. Preložíme na pracovnú podložku podsypanú Cake mix spracujeme na hladké cesto. Zakryjeme miskou na 30 minút.
დ Od stredu vyvaľkáme „von“ rohy a stred necháme vyšší. Z chladničky vytiahneme prvé cesto a položíme do stredu druhého cesta. Rohy preložíme na cesto a dáme schladiť na pol hodiny.
დ Valčekom poklepeme od stredu po okraje a potom jemne rozvaľkáme na 1 cm. Cesto poprekladáme a odložíme na 30 minút. Opäť cesto rozvaľkáme, poprekladáme a dáme na 30 minút schladiť.
დ Cesto ďalej použijeme podľa potreby, je možné ho naplniť takmer čímkoľvek, čo máte radi (napríklad ovčím syrom s medvedím cesnakom, obľúbenou zeleninou, pestom, mäsom, rybou, na tyčinky s bylinkami, pizza korením…alebo na sladko, krémeš z lístkového cesta, štrúdľu….
Prajem Vám dobrú chuť a príjemne strávené chvíle 🥰



