Potravinové doplnky: Hlúposť alebo nevyhnutnosť ?

Telo každého a jedného z nás funguje podľa toho, ako sa stravujeme, aké mu dodávame „palivo“. Strava je základným zdrojom nielen bielkovín, cukrov a tukov (ktorých máme v dnešnej dobe nadmerné množstvo), ale hlavne vitamínov, minerálov a ďalších látok, ktoré organizmus potrebuje ku svojej správnej funkcii a imunite.

Potravinové doplnky nie sú lieky

Logicky, doplňujeme to, čo v našej strave chýba alebo je v malom množstve.

Každý si môže samozrejme myslieť čo chce, ale aj Svetová zdravotnícka organizácia priznala, že deficit vitamínov a minerálov v súčasnosti je 50 – 60 % ! Podľa posledných výskumov môže každý jeden z nás ovplyvniť svoje zdravie až z 80 %.

Prečo je teda potrebné v dnešnej dobe užívať spolu so stravou kvalitné doplnky výživy?

1 Potraviny, ktoré považujeme bežne za „najzdravšie“ , ovocie a zelenina, NEMÔŽU obsahovať potrebné výživné látky.

Najskôr sa chemicky ošetrujú, skladujú nedozreté, uchovávajú sa v chladiacich boxoch a pre potreby okamžitej spotreby (väčšinou v „supermarketoch“ sa nechávajú urýchlenie „dozrieť“ v umelej atmosfére.

2. Prostredníctvom priemyselnej „výroby“ zvierat (zámerne uvedené „výrobe“ nie „chovu“) , zanášame naše telo hormónami, antibiotikmi a ďalšou chémiou. Výživových látok je kvôli ich neprirodzenej strave nedostatok.

Príklad hovoriaci za všetko je „výroba sliepok“ (nie chov). Normálna sliepka domáca rastie minimálne 6 mesiacov. Sliepka, ktorú nájdete v mraziacich boxoch supermarketov má takmer rovnakú váhu, rastie však len okolo 20 dní !!! Ako je to možné ? Sú kŕmené presnými dávkami granúl, obsahujúce predovšetkým múčku, rastové hormóny a antibiotiká . Pokiaľ sa nezabijú údajne do 24 dní zdochnú samé, pretože ich bunky sa už nestačia viac „nafukovať“.

Ako je to s ostatnými potravinami ?

3. Chemizáciou poľnohospodárstva sme úplne „dokonale“ otrávili pôdu. Pestované rastliny tiež obsahujú okrem látok nevyhnutných pre telo veľké množstvo látok, ktoré telu škodia.

Niektoré stopové prvky, napr. selén už v pôde nenájdeme, takže sa nemôže objaviť ani v dopestovanej brokolici, kapuste, cibuli, obilovinách…

Stromy, zelenina a obilniny sú počas svojho rastu niekoľkonásobne chemicky ošetrované proti rôznym škodcom, plesniam… (jablko 16x, zemiaky 10x, hrozno 7x).

Zvyšok vitamínov, ktoré zjeme pôsobí ako antioxidant snažiaci sa chytať voľné radikály, ktoré vznikajú vďaka tomu, že súčasnosti zjeme i veľké množstvo chemických látok….

znecistenie-pody

4. Pri priemyselnej výrobe potravín dochádza k ich znehodnocovaniu tým, že sú im odnímané výživné látky a sú im pridávané iné látky, ktoré sa v pôvodných potravinách nevyskytujú.

Príkladom je výroba mlieka, z ktorého sa najskôr odčerpá tuk, v ktorom sú rozpustné vitamíny alebo minerály a ktorý pomáha stráviť laktózu.

Následne sa do neho naleje lacnejšia „náhrada“ tuku v menšom množstve, aby vzniklo mlieko polotučné, nízko-tučné a výrobky z neho). Nebuďme preto prekvapení, že intolerancií a alergií nielen na laktózu stúpa.

Každý si môže vybrať, čo so svojím zdravím urobí. 

Pokiaľ sa však rozhodnete pre potravinové doplnky, nezabudnite, že musia byť úplne prírodné, bez farbív a chemických konzervantov, všade tam, kde je to možné. Pri porovnávaní rôznych značiek nezabudnite overiť zloženie, množstvo účinných látok (napríklad v dennej dávke).

V dnešnej dobe už nepochybujem o tom, že nedostatky vo výžive sa závažným spôsobom podieľajú na vzniku a rozvoji mnohých ochorení, okrem iného srdcových a cievnych ochorení, nádorov, cukrovky, ochorení tráviaceho systému, degeneratívnych ochorení, obezity a aj ochorenia pohybového ústrojenstva vrátane kĺbov.

Ak Vás zaujíma, čo sa zmenilo v mojom živote po zmene stravy a užívaní potravinových doplnkov, nájdete to tu.

Čo nás teda „čaká a neminie“, ak budeme užívať vhodné potravinové doplnky ?

  • zvýšenie imunity (mimoriadne dôležité aj v dnešnej „korona“ dobe),
  • posilnenie duševnej a telesnej energie,
  • zníženie únavy,
  • účinné a zdravé schudnutie, udržanie optimálnej váhy a zlepšenie celulitídy,
  • zlepšenie pamäti, koncentrácie, odolnosti tela voči stresom,
  • zvýšenie kvality kĺbov, väzív, šliach, kože, vlasov a nechtov,
  • dobrý zdravotný stav kostí a zubov,
  • zlepšenie stavu kože, spomalenie ich starnutia.
imunitny-system

Zaujíma Vás viac o potravinových doplnkoch ?
Chcete byť zdraví aj v tejto „chorej dobe“ ?
Sledujte nás ďalej a dozviete sa viac. Povedzte to aj Vašim priateľom a známym.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.