štedrák, štedrý koláč, sviatočný koláč bez múky, lepku a mlieka

Sviatočný koláč

Máte chuť na niečo sladké a výnimočné, ale zároveň nechcete škodiť svojmu telu ?

Chcete si pochutnať bez výčitiek a zaťaženia organizmu ?

Veľká noc, Vianoce, ale aj ďalšie sviatky sú chvíle radosti, rodinnej pohody ale aj hojnosti. A práve v duchu hojnosti sa nesie aj receptúra tohto mimoriadne chutného „koláčika“, naviac ľahšie stráviteľného. Tento druh neobsahuje klasickú múku a mlieko, napriek tomu si môžete dopriať vianočnú štedrosť v podobne chuťového zážitku. 

POTREBUJEME

Cesto:

  600 gramov ryžovej múky s kukuričnou múkou, psylliom a zemiakovým škrobom (najlepšie skúsenosti pre tento štedrák mám s múkou Liana: Bakery mix s vlákninou),

 pol litra rastlinného mlieka (napr. mandľového, ovseného…),

❦  30 gramov droždia,&

❦  2 lyžice trstinového cukru (na kvások),

❦ 100 gramov trstinového cukru,

 
2 vajíčka,

 
100 gramov masla


Orechová plnka:

💚  300 gramov vlašských orechov (prípadne iných),

💚  120 gramov trstinového cukru,

💚  250 ml mlieka,


💚  1 balenie vanilkového cukru.
(všetky prísady spolu prevaríme)

Maková plnka:

💚  240 gramov mletého maku,

💚  120 gramov trstinového cukru,

💚  15 gramov masla,

💚  180  ml mlieka,

💚  1 vanilkový cukor,

💚  trochu citrónovej kôry 
(všetky prísady spolu prevaríme)


Tvarohová plnka:

💚  360 gramov tvarohu (môže byť aj rastlinný tvaroh),

💚 90 gramov trstinového cukru,

💚  80 gramov masla,

💚  30 gramov hrozienok (môžu byť namočené v rume)

💚  3 žĺtky,

💚  sneh z 3 bielkov,

💚  1 vanilkový cukor alebo vanilkovú pastu.

💚  trochu citrónovej kôry.
všetky prísady spolu premiešame)


Lekvárová plnka:

💚  300 gramov kvalitného slivkového lekváru,

💚  trochu citrónovej kôry.

Množstvo je uvedené na plech cca 30×25 cm. Je možné pripraviť aj na plech torty, v tom prípade použijeme 2/3 z uvedeného množstva na rozmer priemeru cca 28 cm. 

POSTUP PRÍPRAVY


1. 
Do vlažného mlieka pridáme trstinový cukor, nadrobíme droždie a necháme kvások vykysnúť.

2.  Medzitým v miske zmiešame mix ryžovej múky (napr. Liana Bakery Mix), cukor, rozpustené maslo, vajíčka a kvások z droždia. Všetko vymixujeme na hladké cesto, ktoré prikryjeme a necháme vykysnúť 30-45 minút.

3. Zatiaľ si pripravíme jednotlivé plnky. Každú plnku pripravíme v osobitnej miske zmiešaním uvedených surovín (prísady orechovej a makovej plnky prevaríme)

4.  Cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí a rozvaľkáme na papieri na pečenie alebo silikónovej podložke na tenko.

5.  Na prvú časť môžme použiť orechovú plnku, ďalej môžeme natrieť lekvárovú, makovú a tvarohovú plnku. Každú plnku preložíme ďalší tenkým cestom.  Uložíme posledný plát cesta. Necháme ešte prikryté fóliou podkysnúť 20 minút.

6.  Pred pečením potrieme povrch rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť na 180°C  asi 35 minút jemne dozlastista  Po upečení potrieme ešte horúci maslom a ozdobíme podľa fantázie. Krájame vychladnutý.


Prajem Vám dobrú chuť a príjemné chvíle
💗

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *