POSTUP:
Do umytého a osušeného jahňacieho mäska urobíme tenkým nožom niekoľko otvorov, do ktorých dáme strúčiky cesnaku a čerstvý rozmarín.
Množstvo cesnaku a rozmarínu dávame podľa chuti. Čím viac rozmarínu a cesnaku použijeme, tým menej budete cítiť typickú ovčiu/baraniu arómu mäsa. Táto kombinácia je výborná. Ak nemáte čerstvý rozmarín,môžete použiť aj sušený, ale odporúčam čerstvý, chuť stojí za to.
Mäso ďalej ochutíme po všetkých stranách soľou a čiernym korením.
Obľúbenú zeleninu (napr. červená cibuľa, mrkva, petržlen…) nakrájame nahrubo a vystelieme nimi dno zapekacej misy alebo plechu. Položíme na ňu prešpikované mäsko a podlejeme vínom. Mäsko môžeme jemne pokvapkať olivovým olejom (nie je potrebné ak kúpime mäsko aj s vrchnou vrstvou tuku). Prikryjeme a pečieme v rúre pri 180 – 185 °C približne 2 hodiny. Záleží od typu rúry a veľkosti mäsa, preto odporúčam priebežne sledovať.
TIP
Špikované jahňacie mäso môžeme marinovať v červenom víne celú noc.
Aké sú ďalšie výhody jahňacieho a ovčieho mäska ?
Prirodzená potrava
Jahňatá žijú na rozľahlých pastvinách, kde majú dostatok pohybu a celoročne zelenú trávu. Nedostávajú od chovateľov antibiotiká, rastové hormóny, suplementy alebo geneticky modifikované príkrmy.
Bielkoviny
Jahňacie mäso je skvelým zdrojom vysoko kvalitných bielkovín. Proteíny v organizme plnia okrem stavebných taktiež katalytické, regulačné, obranné, transportné a zásobné funkcie.
Vitamíny B
Jahňacie mäso je výborným zdrojom vitamínov skupiny B, ktoré sú základom metabolických procesov. Mäso z jahniat dokáže pokryť až 100 % odporúčaného denného príjmu vitamínu B12. Veľkým prínosom je aj obsah tiamínu (B1) pôsobiaceho priaznivo na nervový systém a proti únave.
Zinok
V jahňacom mäse sa vyskytuje zinok v ľahšie vstrebateľnej forme pre ľudské telo. Zinok má význam pre rast a hojenie. Priemerná porcia jahňacieho mäsa obsahuje až 45 % odporúčanej dennej dávky.
Železo
Taktiež železo je v ľahko vstrebateľnej forme pre naše telo. Železo v strave je dôležité pre tvorbu červených krviniek.
Meď, horčík a selén
Nízky obsah tuku
Nenasýtené mastné kyseliny
Polovicu tuku v jahňacom mäse tvoria nenasýtené mastné kyseliny (väčšinou mononenasýtené), ktoré sú prospešné pre ľudský organizmus. Okrem iného pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu v krvi. Sú bežnou súčasťou zdravej diéty.