Máte chuť na niečo sladké, ale zároveň nechcete škodiť svojmu telu ?
Chcete si pochutnať bez výčitiek svedomia a zaťaženia trávenia ?
Vianoce sú sviatky radosti, rodinnej pohody ale aj hojnosti. A práve v duchu hojnosti sa nesie aj receptúra tohto mimoriadne chutného „koláčika“, naviac ľahšie stráviteľného. Tento druh neobsahuje klasickú múku a mlieko, napriek tomu si môžete dopriať vianočnú štedrosť v podobne chuťového zážitku.
POTREBUJEME
(na plech cca 30×25 cm)
Cesto:
❦ 600 gramov ryžovej múky s kukuričnou múkou, psylliom a zemiakovým škrobom (najlepšie skúsenosti pre tento štedrák mám s múkou Liana: Bakery mix s vlákninou),
❦ pol litra rastlinného mlieka (napr. mandľového, ovseného…),
❦ 30 gramov droždia,&
❦ 2 lyžice trstinového cukru (na kvások),
❦ 100 gramov trstinového cukru,
❦ 2 vajíčka,
❦ 100 gramov masla
Orechová plnka:
(všetky prísady spolu prevaríme)
Maková plnka:
(všetky prísady spolu prevaríme)
Tvarohová plnka:
všetky prísady spolu premiešame)
Lekvárová plnka:
POSTUP PRÍPRAVY
1. Do vlažného mlieka pridáme trstinový cukor, nadrobíme droždie a necháme kvások vykysnúť.
2. Medzitým v miske zmiešame mix ryžovej múky (napr. Liana Bakery Mix), cukor, rozpustené maslo, vajíčka a kvások z droždia. Všetko vymixujeme na hladké cesto, ktoré prikryjeme a necháme vykysnúť 30-45 minút.
3. Zatiaľ si pripravíme jednotlivé plnky. Každú plnku pripravíme v osobitnej miske zmiešaním uvedených surovín (prísady orechovej a makovej plnky prevaríme)
4. Cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí a rozvaľkáme na papieri na pečenie alebo silikónovej podložke na tenko.
5. Na prvú časť môžme použiť orechovú plnku, ďalej môžeme natrieť lekvárovú, makovú a tvarohovú plnku. Každú plnku preložíme ďalší tenkým cestom. Uložíme posledný plát cesta. Necháme ešte prikryté fóliou podkysnúť 20 minút.
6. Pred pečením potrieme povrch rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť na 180°C asi 35 minút jemne dozlastista Po upečení potrieme ešte horúci maslom a ozdobíme podľa fantázie. Krájame vychladnutý.
Prajem Vám dobrú chuť a príjemné chvíle

