ľahká bolognese omáčka, bolognese cestoviny, bolognese lasagne

Ľahká Bolognese omáčka

Dnes Vám prinášame ľahkú omáčku bolognese, výbornú nielen na cestoviny a lasagne, ale aj na domácu pizzu (recept na bezlepkovú pizzu nájdete v našich receptov, v kategórii hlavné jedlo)

Táto Bolognese omáčka je výborná a ľahká na trávenie. Používam teľacie a morčacie mäsko, bez použitia mlieka a mliečnych surovín.

POTREBUJEME (na približne 8-10 porcií):

♡  1 kg teľacieho mäsa,

♡  0,5 kg morčacieho mäsa,

♡  3 väčšie mrkvy,

♡  3 stredné cibule,

♡  3 stredné strúčiky cesnaku,

♡  2 stredné kúsky zo stonkového zeleru (môžete vynechať alebo   pridať kúsok obyčajného zeleru),

♡ 
3 stredné petržleny,

♡   ¾ kila paradojok alebo talianskej paradajkovej omáčky,

♡  červené víno 2 dcl (prípadne podľa chuti, alebo môžete aj vynechať),

♡  olivový olej,

♡  maslo,

♡  bobkový list,

♡  bazalka,

♡  oregano,

♡  muškátový orech,

♡  čierne korenie.

POSTUP PRÍPRAVY:

1. Na olivovom oleji a masle orestujeme cibuľu nakrájanú nadrobno. Pridáme nadrobno nasekanú zeleninu a restujeme spoločne, až bude zelenina ľahko orestovaná.

2. Pridáme pomleté teľacie mäso, orestujeme, osolíme, podlejeme vínom, vývarom alebo vodou. Následne ochutíme korením, bazalkou, oreganom, muškátovým orieškom (množstvo podľa chuti).

3. Chvíľu dusíme, podľa chuti pridávame postupne koreniny. Približne v polovici dusenia pridáme morčacie mäsko, bobkový list a blanšírované paradajky alebo taliansku omáčku. Spolu dusíme na miernom ohni približne 2 hodiny.

4. Podávame s obľúbenými cestovinami alebo si pripravíme lasagne. Táto zmes je výborná aj na domácej pizzi.

Prajem Vám dobrú chuť a pohodové chvíle 💗.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *